Dwelling to live.

Paul Johannes Tillich, American theologian and philosopher, appositely noted already in 1960 a point that plays a significant role today: “We live not to dwell, but dwell to live.” It sounds simple and logical and fortunately is increasingly becoming a key issue of contemporary development projects.

The design emerging from an investor contest is indeed breathtaking and beautiful at the same time, perceiving the Allmend as an abundance of free space and serving the general public for a vast array of needs as an important, attractive field of greenery in Lucerne. The project encompassing the overall complex, comprising football stadium, sports facility and HOCHZWEI stands for an open real estate development site, placing the condensed various building volumes in the expanse of the Allmend space.

Noteworthy are the smooth and organic shapes of the high-rise buildings that subsist entirely without any sharp corner formations in the building structure. Each perspective paints a different picture for the observer. The building shell outwardly appears like compact, tight-fitting skin. The balconies are visible only at second glance, concealed in incisions behind the vertical aluminium profiles. Gold and blue tones dominate the colour scheme, lending the overall ensemble a modern and, at the same time, noble stature.